Koffie in Zwitserland geen eerste levensbehoefte


Wie begint er de dag niet met een heerlijk kopje koffie? En is koffie een eerste levensbehoefte? Om die reden is Zwitserland tussen de Eerste en Tweede wereldoorlog begonnen met een noodvoorraad koffie aan te leggen. Voor het geval er een tekort zou ontstaan, in tijden van een nationale ramp of een oorlog. En niet alleen van koffie, maar ook van suiker, rijst, olie, dierenvoeding en dus ook koffiebonen.

Maar begin april heeft de Zwitserse regering besloten om de noodvoorraad koffie af te bouwen. Eind 2022 moet de voorraad op zijn. Koffiebonen horen, volgens de regering, niet bij de eerste levensbehoefte en daarom zal de koffie in 2022 uit de noodvoorraden verdwijnen. Er zitten amper calorieën in koffie, dus vanuit een fysiologisch standpunt is koffie niet noodzakelijk voor menselijke overleving.

Maar volgens Réservesuisses, de organisatie die verantwoordelijk is voor de aanleg van noodvoorraden, bevat koffie wel genoeg antioxidanten en vitaminen in die een beschermende werking tegen ziekten hebben. Althans, als het aan de politiek ligt. Het plan is nu gepresenteerd aan de bevolking en in november van dit jaar wordt er een definitief besluit genomen over de grote hoeveelheid opgeslagen koffie.

15.300 ton koffie, zoveel ligt er nu opgeslagen. Genoeg om alle 8,5 miljoen Zwitsers drie maanden van koffie te kunnen voorzien. Opgeslagen bij 15 bedrijven, verspreidt door heel het land. Twaalf van deze vijftien bedrijven hebben al aangegeven geen voorstander te zijn van het verdwijnen van de noodvoorraad en zodoende de opslag zelfstandig voort te zetten. De bedrijven, die nu verplicht een voorraad koffie opslaan, mogen na 2022 zelf bepalen wat ze met de voorraden doen.

Niet alleen van Réservesuisses , ook van de bevolking wordt een flinke weerstand verwacht, want Zwitsers zijn fervente koffiedrinkers. Er wordt gemiddeld 3,5 kop koffie per dag gedronken, meer dan de 3 koppen koffie per dag per inwoner in Nederland.

Bron: Metrotime.be