Koffie met een klein beetje boter de nieuwste trend?

Boterkoffie, Bulletproof Coffee geheten, is de nieuwste trend. ’s Ochtend een kop koffie drinken aangelengd met 80 gram ongezouten boter. Het resultaat? Een lekker romig kopje koffie. Volgens liefhebbers ideaal om je energiepeil hoog te houden en daarnaast goed om te vallen. Populair onder mensen die een paleo-dieet volgen.

De uitvinder van deze boterkoffie, David Asprey, ontdekte dat hij van deze boterkoffie tijdens zijn reis door de bergen van Tibet meer energie kreeg. Volgens hem een combinatie van alle voordelen van de gezonde vetten van melk, maar dan zonder de schadelijke onnatuurlijke proteïnes. Daarnaast bevat boterkoffie ook een mengeling van kokos- en palmolie, ook wel MTC genoemd, dat sneller wordt verteerd dan andere vetten.

Wetenschappers over boterkoffie

Wetenschappers zijn minder enthousiast over boterkoffie. Volgens hen bevat een kop koffie met 80 gram boter tussen de 100 en 200 calorieën en zorgt dus eerder voor gewichtstoename. Daarnaast is het cholesterol verhogend doordat het veel verzadigde vetten bevat. Het gevoel extra energie te hebben is volgens wetenschappers meer een placebo effect.

De combinatie koffie en boter is al eeuwenoud. Ook al klinkt het nieuw in de oren, deze combinatie bestaand al jaren en het drankje wordt in verschillende landen gedronken. Bijvoorbeeld Tibetanen voegen ossenboter toe aan hun thee, in Singapore worden koffiebonen vaak gewokt met boter en in Ethiopie doen mensen een klontje gekruide boter in hun koffie.

Bron: Nu.nl