Lekkerste koffie thuis?

Een echte espresso werd in Belgie een tiental jaren geleden altijd buitenshuis gedronken. Thuis was het vooral filterkoffie dat de klok sloeg. Maar.. tijden zijn veranderd volgens Gert Laurijssen van adviesbureau Foodstep.

De afgelopen jaren was er sprake van het George Clooney-effect. Koffie drinken thuis werd mede dankzij deze bekende filmster een hype. Er kwamen betaalbare oplossingen om ook thuis de perfecte koffie te zetten. Het begon allemaal met de Senseo, daarna kwam er Illy (Illy MIE capsules), Dolce Gusto en Nespresso. En die laatste natuurlijk met George Clooney in de hoofdrol in de commercials.

In opdracht van koffiemelk producent Nutroma onderzocht adviesbureau Foodstep wat het effect van deze ontwikkeling is. Het blijkt dat klanten veel kritischer zijn geworden over de kop koffie buitenshuis. Zo mag een goede cappuccino niet bereid worden met slagroom, maar enkel met melkschuim. De echte Italiaanse cappuccino bestaat voor een derde uit melk, een derde koffie en een derde melkschuim.

Volgens Tom Janssen, meester-koffiebrander uit Aalst en eigenaar van een espressobar in Gent, is koffie zetten een vak. Wie dit vak goed beheerst, kan er een leuke boterham mee verdienen. Volgens hem is een barista vergelijkbaar met een wijsommelier. Barista's zijn vakmensen die de perfecte espresso, cappuccino kunnen maken en ook technieken als latte art beheersen.

Latte art is het maken van mooie tekeningen met melkschuim in de koffie. De manier om koffie aantrekkelijk te maken. Volgens Tom Janssen neigen jongeren steeds meer naar cappucino of latte macchiato vanwege de zachtere en zoetere smaak. Normaal is de koffie een beetje bitter, maar juist de melk rondt de scherpe kanten eraf. En wat is er nog mooier dan een cappuccino schenken met een prachtige tekening?

Bron: Citysecrets