Door veel koffie te drinken droogt het speeksel uit en dit zorgt voor een slechte adem. Een veelgehoorde uitspraak. Maar is dat eigenlijk wel zo?
Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat koffie bij een normale cafeïnecomsumptie nauwelijks vochtafdrijvend werkt. Cafeïne stimuleert wel in lichte mate de spieren die verbonden zijn met de blaas, waardoor het toiletbezoek wel veelal wat frequenter is. Dus dat enkel koffie voor een slechte adem zorgt is een fabel.
Er is de afgelopen jaren uitvoerig onderzoek gedaan naar wat dan wel de onfrisse adem bij het koffie drinken veroorzaakt. Is het misschien de melk in de koffie die zorgt voor een onfrisse adem? Of zijn het de zuren die ontstaan in de mond door de koffie die zorgen voor foute bacteriegroei? Anderen stellen weer dat er bepaalde koffiecomponenten achterblijven in de mond en dat die gaan stinken. Toch is er geen eenduidige verklaring gevonden voor de slechte adem door koffie.
In 2009 wordt aan de universiteit van Tel Aviv door een experiment zelfs een tegenovergestelde relatie gevonden. Koffie vermindert de hoeveelheid bacteriën die een vieze adem veroorzaken. Er zijn zelfs aanwijzingen dat bestanddelen uit koffie helpen tegen cariës.
Misschien in de toekomst dus mondwater of tandpasta op basis van koffie?
Bron: Laugeman Tandartspraktijk