Europees octrooi Nespresso capsules ingetrokken

Het Zwitserse Nestlé heeft een zware klap op de Europese octrooimarkt voor de Nespresso capsules gekregen. Het octrooi op het Nespresso systeem is per 10 oktober 2013 ingetrokken door de beroepskamer van het Europees Octrooibureau (OEB).

Een grote overwinning voor de concurrenten die capsules leveren die geschikt zijn voor Nespresso koffiemachines. Concurrenten als het Belgische Beyers Coffee, Douwe Egberts met L’Or Espresso en de Massimo cups die ook op Koffievergelijk verkocht worden.

Nestlé heeft in een persbericht laten weten ontgoocheld te zijn. Het is van mening dat beslissing ‘de unieke innovaties die inherent zijn aan het ontwerp van het Nespresso systeem niet erkent’. Een flinke tegenvaller voor de leverancier van onder andere Nespresso, Dolce Gusto en Nescafé. Het Zwitserse bedrijf geeft aan het uitgeschreven vonnis af te wachten voordat het zich gaat beraden op vervolgstappen. Het lijkt er dus nog steeds op dat de fabrikant van plan is om producenten van andere koffiecapsules het leven zuur te maken.

In april 2012 was het octrooi van Nestlé door het Europese Octrooibureau nog bevestigd, maar het Amerikaanse Sara Lee, het Belgische Beyers Coffee, het Franse Casino en het Zwitserse Ethival Coffee Company waren gevieren tegen deze uitspraak in beroep gegaan.

In de praktijk heeft de uitspraak van de beroepskamer geen gevolgen. Nestlé is eerder al rechtszaken gestart tegen leveranciers van alternatieve cups die geschikt zijn voor Nespresso capsules, maar er is tot op heden nog geen enkel verkoopverbod uitgesproken. En deze beslissing gaat daar dus niets aan wijzigen.

Bron: De Morgen