Nestlé verliest in Duitsland rechtszaak om namaak Nespresso-capsules


Bij de rechtbank in Düsseldorf heeft vandaag, 16 augustus 2012, Nestlé een rechtszaak verloren rondom namaak Nespresso capsules. De rechtbank oordeelde dat twee andere eveneens Zwitserse merken ook capsules 'geschikt voor Nespresso machines' mogen verkopen. Een hoger beroep is voor Nestlé nog mogelijk.


Nestlé had gezien eerdere gewonnen rechtszaken gehoopt dat de rechter de goedkopere capsules van concurrenten zou verbieden. Concurrenten als Vergnano, Ethical Coffee Company, L'Or EspressO van Douwe Egberts en bijvoorbeeld het Zwitserse ITA Caffè Group. Zie bijvoorbeeld het nieuwsbericht op Koffievergelijk van 18 april 2012, Nestlé wint met Nespresso rechtszaak over de koffiecapsule.


In Nederland timmert Douwe Egberts sinds afgelopen jaar onder de naam L'Or EspressO stevig aan de weg met capsules voor Nespresso apparaten. De capsules zijn volop in supermarkten, op internet en in de Douwe Egberts winkels te koop. Hét grote verschil met de Nespresso capsules die enkel via de Nespresso Club op Internet of bij De Bijenkorf te koop zijn.


De rechtbank in Düsseldorf oordeelde echter dat het patent van Nestlé op de Nespresso machines zit en dus niet op de Nespresso capsules. Verder was de rechtbank van mening dat een consument niet verantwoordelijk is voor patentinbreuk als hij namaak Nespresso capsules in een apparaat stopt.


Nestlé probeert al jaren via rechtszaken te voorkomen dat andere koffiemerken met namaak Nespresso capsules op de markt komen. De cappsules zijn nanelijk een goudmijn. Het afgelopen jaar was de omzet van de Nespresso capsules wereldwijd 2,5 miljard euro. Wat de gevolgen zijn voor Nestlé in Nederland, ook gezien eerdere uitspraken van het Europees Octrooibureau zijn nog niet duidelijk. Wordt vervolgd...


Bron: Metronieuws