Vanaf medio 2021 nieuw Rainforest Alliance certificeringsprogramma

Rainforest Alliance start vanaf medio 2021 met een nieuw certificeringsprogramma, ter vervanging van de bestaande Rainforest Alliance en UTZ-certificeringsprogramma’s.

Het vernieuwde programma van het duurzaamheidskeurmerk, bekend van het logo met de groene kikker, heeft verbeterde criteria en meting en implementeert een aantal belangrijke innovaties.

De organisatie van de wereldwijde natuur- en milieuorganisatie verwacht dat minimaal 2 miljoen boeren over de hele wereld het nieuwe certificeringsprogramma zullen gaan gebruiken en dat het de basis voor de inkop gaat vormen voor veel leveranciers van grote merken.

Het nieuwe programma bestaat uit de Sustainable Agriculture Standard met eisen voor boerderijen en toeleveringsketens, een nieuw waarborgsysteem en een aantal tools om de voortgang in duurzaamheidsdoelen te kunnen meten. Rainforest Alliance wil meer risicogericht gaan werken, waardoor auditors zich kunnen gaan richten op de meest urgente problemen.

Eén van de vernieuwingen is een ‘assess-and-adress’ aanpak bij mensenrechtenkwesties als kinderarbeid, discriminatie en uitbuiting. De nieuwe aanpak richt zich niet op een verbod, maar op het in kaart brengen van risico’s en het samen met lokale gemeenschappen werken aan een oplossing. Een andere belangrijke vernieuwing is een gedeelde verantwoordelijkheid door de keten. Niet alleen kijken naar de situatie op een boerderij, maar bijvoorbeeld ook rekening houden met de sociale- en milieueffecten van alle bedrijven in de toeleveringsketen.

Op de website van Rainforest Alliance is het nieuwe certificeringsprogramma te raadplegen. Vanaf september begint de organisatie met de uitrol van het certificeringsprogramma over de hele wereld, met een uitgebreid trainingsprogramma en de verdere ontwikkeling van ondersteunende technologische systemen.

Rainforest Alliance is een wereldwijde milieuorganisatie, ontstaan in de Verenigde Staten, zet zich in voor duurzame productie en ontwikkeling van bijvoorbeeld koffie, thee en bananen. Het keurmerk werkt alleen met gecertificeerde plantages en boerderijen. Het is een keurmerk voor arbeidsomstandigheden, milieu en natuurbehoud voor producten uit gebieden waar regenwoud groeit. Voor meer informatie en producten met het Rainforest Alliance keurmerk, zie de pagina Rainforest Alliance op Koffievergelijk.

Bron: Foodholland.nl