Het recept voor een koffie kardemom, een typische Arabische koffie

Het recept voor 4 personen voor een typische Arabische koffie, een koffie kardemom. Heerlijk als ontvangst of als afsluiter van een Arabisch of Turks etentje.

Kardemom is één van de oudst bekende specerijen en is in Azië en het Midden-Oosten een zeer geliefde smaakmaker. Kardemom is een familie van de gember en heeft een zoete en scherpe geur. Het smaakt naar bergamot, citroen en kamfer. In meerdere gerechten worden de zaden en soms ook de zaaddozen gebruikt. Gerechten als koek, gebak, toetjes, curry’s en dus ook koffie.

De werkwijze om een koffie kardemom te maken is tradtioneel. Koffie is een kan scheppen, beetje zout erbij, kokend water erbij, even laten trekken en door een theezeefje schenken. En vooral oppassen als de koffie bijna op is, want er komt aan het einde altijd koffiedik bij het schenken mee.

Benodigdheden voor een koffie kardemom

4 flinke eetlepels gemalen koffie

300ml water

3 groene kardemompeulen

3 theelepels suiker

mespuntje zout (optioneel)

Bereidingswijze koffie kardemom

Haal als eerste de zaadjes uit de kardemompeulen en kneus ze in een vijzel (beker met stamper).Doe alle ingrediënten in een steelpan en verhit deze op half hoog vuur. Als het kookt dan het vuur iets lager zetten, maar het wel zachtjes een kwartiertje laten pruttelen. Haal het vervolgens van het vuur.

Schenk de koffie door een zeefje in de koffiekopjes (of gebruik in plaats van een zeefje een filterzakje)
Serveer de koffie kardemom in kleine koffie- of espressokopjes

Een ander heerlijk recept met kardemom is een chocolade cappuccino met kardemom.

Bron: Missfromage