Zeven cafeïnerijke koffietrends van dit jaar

Koffie, ook wel het zwarte goud genoemd, is één van de meest veelzijdige dranken. Ieder jaar duiken er nieuwe trends op van het drankje dat je op vele honderden manieren kunt drinken. Hou je van minimalisme of authenciteit? Koffie maakt wereldwijd deel uit van het dagelijks leven en daarom zijn veel nieuwe koffierecepten direct een hit. Bijvoorbeeld afgelopen jaar de Dalgona Coffee, een opgeklopte koffie die vorig jaar een grote koffiehit was, of de ijskoffie als koude koffie. Hierbij zeven heerlijke koffietrends van dit jaar.

1. Dalgona 2.0

De Dalgona Coffee, vernoemd naar een beroemd Koreaans snoepje, was in 2020 een wereldwijde koffiehit. Het naar karamel smakende slagroomkoffie drankje, geïnspireerd op de Indiase opgeklopte koffie, kreeg wereldwijd miljoenen views op TikTok. De Dalgona Coffee is eenvoudig en met een beperkt aantal ingrediënten te maken, koffie, suiker, water, melk en goede biceps of een elektrische mixer.

De Dalgona 2.0 is geïnspireerd door de Pumpkim Spice Latte of de Peppermint Mocha. Een perfecte mix tussen opgeklopte koffie en chai latte, een heerlijk kruidig drankje voor de herfst, de Dirty Daldona. En voor de genieter van ijs en Dalgona Coffee is er de Dalgona Affogato.

2. Ca phe sua da

Ca phe sua da, de Vietnamse versie van ijskoffie, zeer populaire in Vietnam, één van de grootste koffie-exporteurs ter wereld. Koffie wordt in het Vietnamese land beschouwd als een drankje om uitgebreid de tijd voor te nemen en in goed gezelschap van te genieten. Voor bereiding van Ca phe sua da gebruik je robusta koffiebonen, die twee keer zoveel cafeïne bevatten als arabica koffiebonen. De sterkte smaak wordt verzacht door hem in een laagje gezoete gecondenseerde melk te gieten en ijsblokjes toe te voegen. Voor de liefhebbers van sterke koffie, worden ijsblokjes toegevoegd met koffiesmaak.

3. Flower power

Gedroogde bloemen zijn een rage, zowel om het interieur op te fleuren als in gerechten. Tegenwoordig gebruiken veel mixologen en barista’s ze om de drankjes een unieke smaak te geven en te versieren, voor een Instagrammable look. Geniet bijvoorbeeld van een heerlijke koffie met een bloemensiroop van rozen, viooltjes, oranjebloesem, lavendel of geranium.

4. Bulletproof Coffee

Bulletproof Coffee is een koffie verrijkt met boter of kokosolie en is een perfecte energiecocktail. Populair bij fans van het ketodieet en, vanwege de goede ingrediënten, ook bij sporters. Bulletproof Coffee heeft een hoog gehalte aan voedingsstoffen en vitamine A.

5. Koffie met een gezonde twist

Koffie met mate drinken is goed voor de gezondheid. Het gezondheidseffect kunt je nog verder versterken door superfoods als cacaopoeder, goijbessen of matchathee toe te voegen. Maar je kunt ook je eigen creativiteit gebruiken en gezonde producten als plantaardige melk of een snufje kanaal toevoegen. Een toevoeging van een flinke dosis voedingsstoffen en het geeft je favoriete koffie een nóg lekkerder smaak

6. Koffie met een engagement

Meer en meer mensen zijn begaan met duurzaamheid en willen meer over de herkomst van producten weten. Steeds meer mensen proberen een verantwoorde levensstijl aan te nemen en de precieze oorsprong van hun aankopen te achterhalen. En bij koffie worden dan vragen gesteld, bijvoorbeeld, over het land van herkomst, de arbeidsomstandigheden, duurzaamheid. Koffie heeft meerdere keurmerken, zie bijvoorbeeld ons nieuwsartikel, Het effect van een keurmerk voor boeren.

7. Koffie en chocolade, dé perfecte combinatie

Een stukje chocolade dat heerlijk in je mond wegsmelt met een slok warme koffie, verrukkelijk. Maar je kunt het nóg lekkerder maken. Leg een stukje witte, melk of pure chocolade op de bodem van je kopje en giet er hete koffie overgeen. Het resultaat is mooi en heerlijk. Zie recepten van deze koffiehit op TikTok.

Bron: Metrotime.be