Wat is de beste manier om koffie te bewaren?

Gemalen koffie

Koffie het best en langst bewaren, waar doe jij dat? In een donker blik, in het pak naast de koffiemachine, in de koelkast of vriezer? Op internet lees je allemaal verschillende adviezen, maar wat is nu het beste? En gemalen koffie kopen is lekker makkelijk, het malen is al gedaan en je kunt direct een goed kop koffie zetten. Maar is dit altijd het handigst?

Gemalen koffie

Gemalen koffie, dat in contact komt met lucht, verliest snel haar smaak. Als koffiebonen gemalen zijn, wordt meer van het oppervlak blootgesteld aan lucht, wat als gevolg heeft dat de oliën in de koffie vervliegen en de smaak snel verdwijnt. In de eerste 24 uur verandert de smaak snel. Vandaar dat barista’s altijd direct na het malen de gemalen koffie gebruiken om een heerlijke verse kop koffie mee te zetten, en de gemalen koffie nooit bewaren of het laten staan. Na 3 tot 7 dagen is gemalen koffie dermate verandert dat het al snel slap en muf wordt.

Gemalen koffie vacuüm verpakt in een pak of blik kan uiteraard veel langer bewaard worden, zie hiervoor de THT, tenminste houdbaar tot, die op het pak of blik vermeld staan. Deze houdbaarheidsdatum is alleen indien het pak of blik ongeopend is.

Als je dus een pak gemalen koffie niet binnen 7 dagen consumeert, is het verstandig om het goed te bewaren of misschien een eigen koffiemaler aan te schaffen om zelf koffiebonen mee te malen? Koffiebonen, ongemalen koffie, is namelijk eenvoudiger te bewaren. En als je dus koffiebonen gaat malen, maal dan altijd kleine hoeveelheden en het liefst hoeveelheden die je direct gebruikt.

Koffiebonen

Koffiebonen, ongemalen koffie, zijn veel langer houdbaar dan gemalen koffie. Meestal worden direct na het branden de koffiebonen verpakt. In een drukverpakking, met een eenwegsventiel, waarbij gassen wel het pak verlaten, maar niet bij de koffiebonen kunnen. Dit doen koffiebranderijen om gassen, die ontstaan na het branden van de koffiebonen, uit de verpakking te laten ontsnappen en als je ze direct inpakt na het branden dan blijft de koffie zo vers mogelijk.

Wil je altijd een verse kop koffie drinken, dan kun je het beste koffiebonen pas malen op het moment dat je koffie gaat zetten. Of met een eigen koffiemaler, of bijvoorbeeld een volautomaat die zelf de koffiebonen maalt. En vul het reservoir van je volautomaat het liefst met een kleine hoeveelheid koffiebonen, want ook koffiebonen verouderen bij blootstelling aan lucht. Het duurt bij koffiebonen langer voordat de lucht de kern van de koffieboon en dus de smaak aantast. Richtlijn is dat koffiebonen over het algemeen tot minimaal 7 dagen goed blijven. In de tweede week gaat de smaak al wat afzwakken en na 14 dagen wordt de koffie slap en muf.

Bewaren van koffie

Vaak wordt geadviseerd om koffie in de vriezer of in de koelkast te bewaren, omdat het zo langer goed blijft. Dit advies is slechts ten dele waar, want…. dit is alleen voor ongeopende of dichtgesealde pakken die voor langere tijd niet gebruikt gaan worden. Maar… kun je dan beter niet een kleinere hoeveelheid kopen? Want door koffie steeds te verplaatsen tussen de vriezer en de open lucht, om te gebruiken, gaat de koffie slap en muf worden. Vocht tast de koffiebonen en dus de smaak aan.Vocht is de grootste vijand voor koffie, de vluchtige olien in de koffie zijn in water oplosbaar waardoor de smaak immers in het kopjes terecht komt. Vochtige omstandigheden tasten de oliën dus aan. En zuurstof tast de oxidatie van de vluchtige smaken aan.

Koffie is meestal goed verpakt en op de verpakking moet altijd een houdbaarheidsdatum, of branddatum met houdbaarheidsperiode, staan.

Wil je een geopend pak koffiebonen of gemalen koffie dus bewaren voor gebruik, bewaar het dan op een koele, droge plek in een luchtdichte trommel, blik of iets anders. Niet in een keukenkastje, omdat daar vaak ook andere sterk geurende producten, zoals kruiden en olies, staan die de smaak van de koffie kunnen aantasten. En niet bij de koffiemachine omdat daar het risico groot is dat het in aanraking zal kunnen komen met water. En op een koele, droge plek in een luchtdichte trommel kun je het uitstekend 6 maanden bewaren.

Bron: Flaironline.nl