Zwangere vrouwen kunnen de gezondheid van hun ongeboren baby in gevaar brengen door teveel sterke koffie te drinken. Tijdens de zwangerschap wordt geadviseerd om niet meer dan 200 mg cafeïne per dag binnen te krijgen.
Cafeïnerijke soorten koffie tijdens de zwangerschap zijn gevaarlijk. De basis voor een latte macchiato of cappuccino is een sterke espresso koffie, dus misschien tijdens de zwangerschap even niet meer genieten van deze heerlijke koffie's?
Uit een analyse van 20 koffieketens blijkt er echter een groot verschil te zijn tussen de hoeveelheid cafeïne die er in koffie zit. Dit onderzoek, uitgevoerd door de universiteit van Glasgow, bracht aan het licht dat de sterkte koffie 6 keer meer cafeïne bevat dan de slapste kop koffie.
De sterkste kop koffie uit het onderzoek bevatte 50% meer cafeïne dan een zwangere vrouw mag opnemen tijdens een hele dag. Gemiddeld genomen zit er ongeveer 50 mg koffie in een kop koffie. Van de 20 onderzochte koffiesoorten viel er één kopje koffie onder dit gemiddelde (een kop koffie van Starbucks) en maar liefst 4 koffiesoorten bevatten meer dan 200 mg per kop koffie.
Volgens professor Alan Crozier duurt het 5 uur voordat cafeïne in het lichaam voor de helft wordt afgebroken. Bij mensen met een leverziekte, kinderen of zwangere vrouwen kan dit proces zelfs tot 30 uur duren. Cafeïne kan via de placenta gewoon de ongeboren baby bereiken. De lever van de foetus kan de cafeïne niet verwerken en op langere termijn kan dit gezondheidsgevolgen hebben.
Als reactie op het onderzoek geeft Starbucks aan dat iedereen weet dat cafeïne slecht is voor zwangere vrouwen en dat er daarom ook cafeïnevrije koffie in het Starbucks assortiment zit.
Bron: HLN.be