De Belg Louis Donck is op 6 februari 2012 de beste Barista van het jaar in België geworden tijdens het kampioenschap koffie: ‘De Gouden Portafilter’. Hij mag zich de beste koffiekenner en –zetter noemen van België. Hij geeft vier aanwijzingen om een goede en lekkere koffie thuis te zetten.
1. Verse koffie: Dat is het allerbelangrijkste. Maak gebruik van goede en vooral verse koffie. Deze vind je niet in de supermarkten, maar bij kleine koffiebranderijen. De smaak van koffie uit pakjes is haalt het niet bij die van verse koffie en is eigenlijk ook niet te vergelijken.
2. Maal de koffie zelf: als je de mogelijkheid hebt om zelf de koffie te malen in plaats van gemalen koffie te kopen, gaat hier de voorkeur naar uit.
3. Op de juiste manier koffiezetten: voor een lekkere en goede koffie is de juiste techniek belangrijk. Het in acht nemen van een goede doorlooptijd van het water is 1 van de technieken. Te traag doorlopen zorgt voor zure koffie en het te snel laten doorlopen zorgt ervoor dat de koffie bitter wordt.
4. Gefilterd water: Koffie kan prima gezet worden met water uit de kraan, maar de voorkeur gaat uit naar gefilterd water. De watersmaak kan een belangrijk effect hebben op de smaak van de koffie.
Doe de muntblaadjes in een theepot en giet er kokend heet water bij. Laat de thee minimaal 5 minuten trekken. Voeg er eventueel naar smaak nog honing bij en schenk het in een theeglas.
Als je de thee laat afkoelen en er 200 ml ananassap en 4 tot 6 ijsblokjes aan toevoegt, krijg je een heerlijke verfrissende muntdrank.
Verwarm al roerend de melk in een pannetje. Als de melk warm is, giet je het in een mok. Doe de oploskoffie, de suiker en karamel erbij. Roer alles door elkaar en doe er slagroom bovenop. Versier de koffie nog wat met karamel op de slagroom.
De melk is ook te verwarmen in de magnetron door deze op de hoogste stand ongeveer 2,5 minuut te laten draaien. Controleer tussentijds wel een keer of de melk al warm is en roer de melk dan even.
De Belgian Coffee Education organiseerde maandag 6 februari 2012 voor het derde jaar achter elkaar het Belgisch kampioenschap koffie: ‘De Gouden Portafilter’.
In de categorie Coffee in Good Spirits (koffie waarin alcohol is verwerkt) won de Belg Ronny Belleman. De Luxemburgse François Knoppes won in de klasse Latte Art. En de beste Barista van het jaar van België is de Belg Louis Donck geworden.
België wordt vertegenwoordigd door de winnaars van alle categorieën tijdens de wereldkampioenschap van de Specialty Coffee Association, SCAE.
De deelnemers werden beoordeeld op 2 verschillende vlakken: het sensorische vlak waaronder bijvoorbeeld presentatie en smaakbalans behoren en op technisch vlak, zoals netheid, vlotheid en doorlooptijd.
Alle deelnemers kregen een tiental minuten achter de schermen om zijn kunstwerk nog één keer uit te testen en daarna moesten ze het podium op. De spanning was om te snijden.
Eén van de juryleden was Isabelle Verschraegen van de Antwerpse koffiebar ZWART. Zij vertelde: “Ik heb zelf ook twee jaar deelgenomen aan het kampioenschap en ik weet hoe zenuwslopend het is. Je moet half gek zijn om eraan deel te nemen. De barista's hebben maandenlang geoefend om de perfecte koffie te maken. Die moeten ze hier niet alleen zetten, maar ook vlot presenteren. Niet evident."
“Laat je je melkkannetje vallen of vind je de juiste woorden niet, dan is het allemaal voor niets geweest. Vergelijk het gerust met topsport.”
Het doel van het kampioenschap is om het koffieverhaal neer te zetten. De hoeveelheid koffiebars die overal in België worden neergezet, laat zien dat het lukt.
Zet verse thee en laat deze afkoelen. Giet het sap van 2 citroenen erbij door een zeefje. Los naar smaak suiker in de thee op. Zet de thee in de koelkast tot het goed koud is. Serveer de koude thee in gekoelde glazen en steek er schijfjes citroen op.
Thee drinken is goed voor de gezondheid. En niet alleen gezond, gezien het koude weer buiten…. is een kopje warme thee ook heerlijk. Onderzoek heeft aangetoond dat het drinken van de theesoorten groene, zwarte en rooibos thee een positief effect hebben op je gezondheid. En het einde is nog niet in zicht. Wetenschappers ontdekken steeds weer nieuwe positieve eigenschappen aan thee, dus waterkoker aan en gezond genieten maar.
Groene thee
Groene thee drinken is gunstig voor je gezondheid. In groene thee zit catechine. Catechine is een verzamelnaam voor polyfenolen (chemische verbindingen) en zitten in cacao, wijn en thee. Dit stofje heeft kankerbestrijdende eigenschappen en kan bijvoorbeeld helpen bij het verminderen van soorten kanker waaronder borstkanker. Daarnaast is in Japan onderzocht dat het ook dat het de kans op hartzieken, zoals een hartinfarct, verkleind. Groene thee drinken vermindert ook de hoeveelheid fibrinogeen in je lichaam waardoor de kans op bloedstolsels en beroertes wordt verlaagd.
Rooibosthee
Rooibos thee bevat geen cafeïne en heeft volgens onderzoek diverse positieve effecten op je gezondheid. Zo helpt rooibos thee bijvoorbeeld om klachten van stofwisselingsziekten te verminderen en is daardoor ook goed voor je huid. Het helpt het verouderingsproces van de huid tegengaan doordat het vitamine E en mineralen als calcium, ijzer en magnesium bevat. Koude rooibos thee wordt zelfs door sommige mensen gebruikt voor het reinigen van hun gezicht. Voor het slapen gaan is het volgens Japans onderzoek ook erg gunstig om rooibos thee te drinken omdat het gunstig is voor de spijsvertering, er geen cafeine in zit en het een rustgevende werking heeft.
Zwarte thee
Zwarte thee zorgt voor ontspanning en is dus ideaal tegen stresssituaties. Het stresshormoon cortison neemt af als je frequent zwarte thee drinkt. Ideaal dus voor mensen die regelmatig blootstaan aan veel stress.
Heerlijk dus om zelf thee te drinken, maar ook leuk om weg te geven? Bijvoorbeeld een prachtige 18-vaks Pure Tea theedoos theekist in het zwart of wit als kado?
Schil de peren. Haal de steeltjes er niet vanaf. Neem een pan waar alle 8 peertjes precies inpassen. Ze de peertjes naast elkaar, met de steeltjes boven, in de pan. Giet de sterke koffie over de peertjes heen en doe de kandijsuiker erbij. Breng de koffie aan de kook en laat de peren gaar worden op een laag vuur.
Als de peertjes gaar zijn laat je ze afkoelen in de siroop van koffie en leg ze daarna per 2 stuks op een bordje.
Zet de pan met de koffiesiroop weer op het vuur en kook de siroop nog wat in tot die zoet en goed dik is. Voeg eventueel nog een beetje kandijsuiker toe. Giet de jenever bij de siroop en laat het nog heel even koken en haal dan de pan van het vuur. De alcohol mag niet helemaal verdampen.
Voeg het kleine klontje boter toe aan de siroop en laat al draaiend met de pan smelten. Als de boter gesmolten is, giet je de siroop over de peertjes en kan je de bordjes opdienen.
Kledingproducent Virus heeft de Stay-Warm hardloopkleding collectie op de markt gebracht die gemaakt is van gerecyclede koffiebonen. De koffiebonen worden gemalen en verwerkt tot een stof die de naam Coffee Char heeft gekregen.
De natuurlijke vezel die ontstaat is milieuvriendelijk en geeft een extra isolerende laag voor onder je kleding. Je blijft extra warm doordat je huidtemperatuur een paar graden warmer wordt. Het materiaal stinkt niet, geeft geen bruine kleur af en wordt ook niet plakkerig. Het vocht van je lichaam wordt, volgens fabrikant Virus, juist afgevoerd door de gemalen koffiebonen.