Fairtradeprovincie. Deze titel behoort sinds kort toe aan de provincie Antwerpen. Volgens beleidsmedewerker Daan Sanders wordt er jaarlijks 18.000 kilo fairtradekoffie gedronken door alle medewerkers en gasten op recepties.
Fairtrade is voor de stad en de districten van Antwerpen erg belangrijk. Naast 18 ton koffie worden er ook nog eens duizenden liters eerlijke fruitsap en thee gedronken. Zelfs de T-shirts die de provincie gebruikt zijn gemaakt van katoen dat voor een eerlijke prijs wordt verkocht, in sociaal verantwoorde omstandigheden is geteeld en zonder insecticiden is gekweekt.
Het fairtradebeleid houdt in dat de stad eerlijke handel promoot in scholen, instellingen en bedrijven en natuurlijk zelf ook het goede voorbeeld moet geven.
De 2300 personeelsleden van de stadsadministratie drinken uitsluitend fairtrade koffie. Maar loont dit initiatief nu echt? Wereldwijd zijn er zo'n 25 miljoen kleine koffieboeren die slechts 5 tot 12 procent ontvangen van wat wij betalen voor gewone koffie. Fairtrade koffie is vaak slechts minimaal duurder maar de koffieboeren ontvangen dan ook maar liefst 25%.
Bron: Gva.be
Brazilië is de grootste producent en uitvoerder van koffie te wereld. Jaarlijks neemt het land een derde van de mondiale koffieproductie voor zijn rekening, ruim 2 miljoen ton.
Maar wat is het effect van de klimaatwijziging op de Brazilaanse koffie? Wat doet het met de koffieplantages? Zal de densiteit van ziektes toenemen? Zullen er mutaties optreden in de ziektes, zijn er smaakveranderingen te verwachten en wijzigt de groeiperiode van de koffieplant? Allemaal vragen waarop men in Brazilië graag een antwoord wil.
Het land start daarom een experiment om de gevolgen van klimaatwijziging voor de koffieteelt te onderzoeken. Gedurende 2 jaar zal daarvoor de uitstaat van CO2 op een grote koffieplantage van 35.000 planten gesimuleerd worden. Onderzoekers zullen vervolgens de gevolgen onderzoeken op de koffieplanten. CO2, een broeikasgas, zal over de koffieplantage verspreid worden door speciale toestellen. Toestellen die zelfs rekening houden met de windrichting. Ook aan de irrigatie is gedacht. Ook die zal worden aangepast om zo realistisch mogelijk de veranderingen in neerslag te simuleren.
De conclusie van het experiment moet een beeld geven van mogelijke problemen van de klimaatwijziging en van de instrumenten om een oplossing te vinden.
We willen allemaal toch nog tientallen jaren genieten van een heerlijke kop koffie?
Bron: Finlandsite.nl
De verkoop van koffie staat in Finland, het land waar per hoofd van de bevolking de meeste koffie wordt gedronken, onder druk. Volgens marktleider Paulig zijn de voortdurend stijgende prijzen daar de oorzaak van. De verkoopcijfers zijn inmiddels met 3% gedaald.
Bij het bereiken van de koffieprijs van 4,20 euro begon de Finse koffieconsumptie te dalen. De prijs van de Arabica koffiebonen, de meest gebruikte koffieboon in Finland, is ten opzichte van vorig jaar op de handelsbeurs in New York verdubbeld.
En het einde van de prijsstijgingen lijkt voorlopig nog niet in zicht. Grote oorzaak hiervan in de instabiliteit op de wereldwijd financiele markten en de sterk toegenomen vraag naar koffie.
Volgens een van de grootste koffiehandelaren ter wereld Volcafe zou het voor de Finnen goed zijn om over te stappen op Robusta koffie. De Robusta koffiebonen zijn in ruime mate aanwezig en stukken voordeliger. Enkele jaren geleden kostte een kilo koffiebonen in Finland nog 2 euro, maar op dit moment is die prijs al doorgestegen naar 3,50 euro.
Bron: Finlandsite.nl
Er komen in Nederland steeds meer zaken die een service combineren met koffie. Koffie om de tijd te doden bij het wachten.
Onlangs werd in Amsterdam de zaak Wash & Coffee geopend, een combinatie van wasserette en koffiebar. Wachten op je schone was en dat combineren met werken, studeren aan de leestafel, ontspannen, lezen en nog veel meer. …. En alles onder het genot van heerlijke koffiespecialiteiten. Waarom kan deze nieuwe formule succesvol worden in Nederland? En kan zoiets ook met wijn? Nee, Nederland kent een echte espressocultuur. Buitenland
Bijvoorbeeld in Groot-Brittannië bestaan combinatiezaken met koffie al veel langer. Denk aan combinaties met koffie als boeken, kleding, skateboards, muziek en fietsen. En in Italië is het al helemaal standaard om uitgebreid de tijd te nemen voor een espresso. Voor het kopje koffie moeten vaak zelfs kledingrekken ’s middags de winkel uit, zodat er plaats gemaakt wordt voor een koffiecafé.
Andere succesvolle combinaties in Nederland zijn bijvoorbeeld 'PS! Koffie, kunst en chocola' in Groningen, café Tape in Arnhem dat ook dienstdoet als podium voor jonge kunstenaars en rijschool Overtoom in Amsterdam die een coffeecorner met leestafel en loungeruimte biedt én curiosa verkoopt. Trendwatcher Richard Lamb typeert deze ontwikkeling als positieve branchevervaging. Ondernemers gaan steeds vaker interne en externe combinaties aan en wat is dan een mooier product dan… koffie. Laagdrempelig en voor velen een genot.
Bron: Fastservice Entree
Starbucks bezorgd over de toekomst van de Arabica koffiebonen
KoffieketenStarbucks maakt zich zorgen over voldoende beschikbaarheid van Arabica koffiebonen in de toekomst. De gevolgen van de klimaatverandering zouden voor de Arabica koffiebonen wel eens slecht kunnen gaan uitpakken.
Starbucks is voor haar koffie sterk afhankelijk van het aanbod van met name de Arabica koffiebonen en in mindere mate de Robusta koffiebonen. Structurele klimaatveranderingen, zoals bijvoorbeeld temperatuurstijgingen en verwoestende orkanen vormen een serieuze bedreiging. Volgens directeur duurzaamheid van Starbucks, Jim Hanna, is het een potentieel significant risico voor de productieketen.
Op vrijdag 14 oktober kon de Starbucks directeur bij de leden van het Amerikaanse congres zijn zorgen uiten. Het thema van de bijeenkomst was klimaatverandering en koffie.
Recent werd ook al de noodklok geluid over de teelt van cacaobonen. De verdere opwarming van de aarde kan landen als Ghana en Ivoorkust ongeschikt maken voor de cacaobonen teelt.
Bron: Z24.nl
Koffie en drugs, cafeïne en amfetamine, vergelijkbaar?
Volgens onderzoek van de Amerikaanse Vermont University hebben koffieliefhebbers meer kans op een drugsverslaving. Uit het onderzoek bleek dat dat koffieliefhebbers (koffie met cafeïne) zeer positief op het effect van de amfetamine in drugs reageerden. En er ook vooral een behoefte was aan vaker en meer amfetamine.
In het experiment kregen 22 proefpersonen een bepaalde amfetamine toegediend. Wetenschappers zijn van mening dat een reactie om amfetamine vergelijkbaar is als die op cocaïne. Zodoende kun je dus de conclusie trekken dat koffieverslaafden vatbaarder zijn voor een drugsverslaving.
Volgens Professor Stacey Sigmon reageren mensen totaal verschillend op drugs. Een dosis die de ene gebruiker als geweldig ervaart kan een ander als vreselijk ervaren. Volgens hem is het belangrijk om te begrijpen waarom deze verschillen er zijn. Alleen op die manier kun je verklaren waarom iemand aan drugs verslaafd raakt en hoe je verslavingen beter kunt bestrijden. En nog mooier natuurlijk voorkomen.
Uiteraard verandert niet iedere koffieliefhebber in een drugsverslaafde, maar er is bewezen dat er wel degelijk een sterk verband bestaat.
Bron: HLN.be
Koffie niet meer nodig als middel tegen vermoeidheid? Inderdaad. Cafeïnekauwgom is de toekomst om je de oppepper te geven die helpt tegen knikkebollen. Vanaf 1 december ligt het in Nederland in de schappen. Cafeïne zorgt voor vermindering van slaperigheid en zorgt ervoor dat je goed kunt blijven presteren, ook bijvoorbeeld ’s nachts. Wetenschappelijk gezien is cafeïne een opwekkende stof die o.a. stimulerend werkt op de stofwisseling. Het heeft namelijk een remmende werking op de aanmaak van fosfodiesterase. Dit stofje moet het lichaam het signaal geven dat er voldoende adrenaline in het bloed aanwezig is. Doordat cafeïne dit stofje afremt blijft het adrenaline-peil in het bloed hoger dan zonder cafeïne. Hierdoor worden het sympathische zenuwstelsel, de ademhaling en de hartslag gestimuleerd en dat geeft je een wakkerder gevoel.
Cafeïnekauwgom is niet helemaal nieuw. In 2008 maakte de fabrikant Sportlife al voor Olympische sporters, met goedkeuring van het NOC/NSF, al een stimulerend middel als cafeïnekauwgom.
De Vlaamse firma Idiomed brengt de cafeïnekauwgom met merknaam QuiVive Gum op de markt. En volgens Idiomed kauwgom 4 tot 5 keer zo snel als koffie doordat de cafeïne via het mondslijmvlies direct wordt opgenomen in het bloed. Concurrentie dus voor Red Bull. Een pakje kauwgom van 5 stuks gaat € 2,95.
Nederland heeft de Europese primeur met cafeïnekauwgom. Bij succes zullen andere landen gaan volgen.
Bron: RTL.nl
IJskoffie
Dit recept is aan Koffievergelijk.nl aangeboden door Dhr. A. de Bruin uit Leiderdorp. Benodigdheden:
1 literpak vanille roomijs
4 eieren
potje Nescafé Espresso (fijne koffiepoeder)
1/4 liter liter slagroom
suiker
Kahlua koffielikeur Bereiding:
schenk een scheut Kahlua in bijvoorbeeld een Irish koffieglas
eieren scheiden (het eigeel wordt niet gebruikt)
eiwitten stijf kloppen
slagroom met suiker (naar smaak) kloppen
roomijs mengen met mixer met naar smaak de fijne poederkoffie
eiwitten, slagroom en ijsmengsel met mixer tot lobbige massa mengen
dit mengsel overdoen in het glas met de Kahlua Letterlijke toelichting:
Meestal geeft hij zijn recept niet prijs, maar hij maakt voor jullie een uitzondering.
Onze vrienden zijn er gek op.